Regim alimentar in afectiuni digestive - Regim pentru ulcer gastric - Regim pentru gastrita, esofagita, hernie hiatala
Alexdor Medical - Gastroenterologie, Consultatie de specialitate, Ecografie 4D Doppler color in policlinica Titan sector 3 Bucuresti Protocol pentru programari la consultatie de specialitate in contextul epidemiologic COVID-19
 
 

Regim Igieno Dietetic
 
În Afecţiuni Eso-Gastro-Duodenale

 

 

 Indicatii: boala de reflux gastro-esofagian, esofagita, hernie hiatala, dispepsie, gastrita, ulcer gastric, duodenita, ulcer duodenal.

 Afectiunile cronice ale esofagului, stomacului si duodenului tind sa evolueze favorabil atunci cand interventia terapeutica recomandata de medicul gastroenterolog este asociata cu un regim alimentar de crutare digestiva.

 Prin aceste recomandari igieno-dietetice se urmareste excluderea factorilor care pot irita segmentele superioare ale tubului digestiv:

 1. Fumatul este contraindicat, din cauza gudroanelor cu efect mutagen dovedit.
 
 2. Se reduce consumul de alcool si cafea mai ales inainte de masa.
 
 3. Reduceti stresul. Efectuati exercitii fizice usoare sau moderate minim 60 de minute pe zi, dintre care 15 minute inviorarea de dimineata.
 
 4. Mentineti greutatea normala a corpului.
 
 5. Folositi cu prudenta si numai la recomandarea doctorului medicamente agresive pentru stomac (antiinflamatoare precum aspirina, ibuprofenul, etc).
 
 6. Mesele ritmice (3 mese pe zi la interval de circa 4 ore) si reduse cantitativ sunt benefice. .
 
 7. Alimentele se consuma la temperatura corpului, cu masticatie corecta.
 
 8. Lichidele se consuma fie cu 30 de minute inaintea mesei sau la 2 ore dupa masa. Se evita consumul de bauturi carbogazoase.
 
 9. Dupa masa nu va intindeti in pat, nu va aplecati si evitati efortul fizic intens. O plimbare usoara de 10-15 minute va este insa indicata.
 
 10. Se evita: condimentele tari, alimentele acide (otet, muraturi), mancarurile afumate, prajite sau conservate, mezelurile si dulciurile. Se evita temporar citricele, bulionul si pasta de tomate, precum si zeama de la supa sau ciorba de carne.
 
 11. Se poate consuma orice aliment care nu se regaseste in categoriile enumerate mai sus si care nu irita tubul digestiv. Exemplu: supe de zarzavat, ghiveci de legume, carne slaba fie in supa (fara zeama), fie gatita la cuptor sau pe gratar, salata de cruditati fara otet sau lamaie adaugate, oua fierte, branza dulce, etc.
 
 12. Pentru prevenirea complicatiilor urmati recomandarile medicului curant si monitorizati evolutia vindecarii prin controale medicale periodice.  


 

  Prevenţia activă versus starea de sănătate aparentă
 
  Un stil de viaţă sănătos este necesar, dar nu suficient pentru a preveni apariţia diverselor afecţiuni cu localizare digestivă. Indiferent cât de sănătos este stilul propriu de viaţă, anumiţi factori de risc precum moştenirea genetică şi vârsta nu sunt modificabili şi ca urmare nu pot fi preveniţi. De aceea, pentru a evita falsul confort dat de starea de sănătate aparentă se recomandă prevenţia activă.
 
  Conceptul de prevenţie activă porneşte de la faptul că boli incurabile precum cancerul de colon sau rect necesită foarte mulţi ani de la prima inflamaţie până la debutul malignităţii. Sănătatea aparentă se referă la intervalul de timp în care pacientul nu simte niciun disconfort (simptom), deşi boala este prezentă, dar evoluează silenţios, subclinic. Prevenţia activă presupune efectuarea unor investigaţii medicale precum ecografia abdominală în scop profilactic, pentru a depista afecţiuni în fază precoce, atunci când acestea pot fi tratate eficient, prevenind evoluţia lor către forme incurabile.
 

 
A preveni este mai uşor decât a trata
 

 Un control medical de rutina poate salva viata dumneavoastra sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afectiuni grave, atunci cand tratarea acesteia are sanse mari de reusita.
 
 Va invitam sa ne contactati in vederea programarii unui consult de rutina, chiar daca sanatatea dumneavoastra este buna, si cu atat mai mult daca prezentati unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

  • disconfort abdominal sau indigestie repetata;
  • diaree cronica, constipatie cronica, sau alternanta diaree-constipatie;
  • urme de sange prezent in scaun (fie rosu deschis sau foarte inchis la culoare);
  • senzatia frecventa de balonare si/sau crampe abdominale;
  • pierdere in greutate fara un motiv aparent;
  • vomitat repetat sau vomitat cu urme de sange prezente;
  • senzatia persistenta de epuizare.
sus      
 
Va multumim ca ati ales Alexdor Medical pentru a avea grija de sanatatea dumneavoastra.
 
Copyright © 2008-2020 Alexdor Medical.              Informare GDPR