Preventia cancerului de colon si rect - Depistarea precoce a cancerului colorectal - Operarea polipilor colonici prin polipectomie endoscopica
Colonoscopia previne cancerul de colon si rect
Pregatirea pentru investigatii medicale
Cazuri clinice cu exemple medicale relevante discutate
Alexdor Medical - Ecografie 4D Doppler color, Endoscopie digestiva superioara, Colonoscopie, Medicina muncii
 
6 Întrebări care pot salva viaţa Dumneavoastră
sau a unei persoane dragi
 
    Ce ar trebui să ştim despre Cancerul de Colon şi Rect (Cancerul Colorectal)

La afirmatiile urmatoare raspundeti prin "corect" daca considerati ca sunt adevarate, respectiv prin "fals" daca considerati ca sunt incorecte. Va puteti verifica raspunsurile in partea de jos a paginii.

1. Numai persoanele care au peste 50 de ani si prezinta anumite simptome sau probleme ar trebui sa mearga la medic pentru depistarea polipilor intestinali sau a cancerului colorectal.

2. Cancerul colorectal este predominant o "boala a barbatilor", afectand in fiecare an mai multi barbati decat femei.

3. Examenul colonoscopic necesita de regula internarea pacientului intr-un spital timp de mai multe zile.

4. Cancerul colorectal reprezinta a treia cauza de mortalitate datorata cancerelor in lume.

5. Testele folosite pentru depistarea cancerului de colon si rect includ: tuseul rectal, testul pentru hemoragii oculte, irigoscopie baritata, sigmoidoscopia flexibila, si colonoscopia.

6. Cancerul de colon si rect este usor de prevenit.

 
 
    Răspunsuri

 1. Fals -
  Incepand cu varsta de 45 de ani, este recomandat ca orice persoana sa faca un examen medical de depistare a cancerului colorectal chiar daca nu prezinta vreun simptom.
   
  Explicatia acestei recomandari rezida in conceptul de "sanatate aparenta." Inainte ca un cancer de colon sa provoace vreun simptom perceptibil, exista o perioada de mai multi ani in care tumora evolueaza ocult, iar pacientul se simte bine. Daca in acest interval in care pacientul este aparent sanatos se efectueaza o colonoscopie de rutina, se va depista fie un polip precanceros care poate fi indepartat in timpul colonoscopiei prin polipectomie, fie o tumora care este intr-un stadiu de evolutie mai timpurie decat daca pacientul ar fi ajuns la medic abia atunci cand ar fi resimtit simptome (sangerari anale, anemie, pierdere in greutate, durere abdominala, etc).

 2. Fals -
  Cancerul de colon si rect afecteaza un numar aproximativ egal de barbati si femei. Multe femei, insa, considera cancerul colorectal ca fiind exclusiv o "boala a barbatilor", motiv pentru care nu cunosc informatii despre metode de preventie si depistare precoce a cancerului colorectal.

 3. Fals -
  Colonoscopia este aproape intotdeauna facuta in regim ambulatoriu. Un sedativ se administreaza de regula inainte de examenul colonoscopic, apoi un tub subtire si flexibil se introduce in rect pentru vizualizarea colonului. Examenul colonoscopic este sigur, iar procedura in sine dureaza de obicei mai putin de 30 de minute.

 4. Corect -
  Dupa cancerul de plaman si cancerul mamar, cancerul colorectal reprezinta a treia cauza de decese de cauza maligna in lume. In fiecare an, aproximativ 130.000 de cazuri noi de cancer de colon si rect sunt diagnosticate in SUA, iar 56.000 de persoane mor datorita acestei boli. S-a estimat ca o mai buna informare a populatiei despre programele de depistare precoce (screening) a cancerului colorectal ar putea salva 30.000 de vieti in fiecare an.

 5. Corect -
  Tuseul rectal, testul pentru hemoragii oculte, irigoscopie baritata, sigmoidoscopia flexibila, si colonoscopia sunt cele 5 teste folosite in depistarea precoce a cancerului colorectal. Aceste examinari sunt foarte precise, depistarea cancerului colorectal fiind posibila cu multi ani inainte ca simptomele acestei boli sa apara.

  Recomandarile curente pentru depistarea precoce (screening) a cancerului colorectal prevad ca incepand cu varsta de 45 de ani atat barbatii cat si femeile sa efectueze:

  • Un test de hemoragie oculta in fiecare an;

  • O colonoscopie la intervale de 5 ani;

  • Un tuseu rectal inaintea fiecarei examinari colonoscopice;

  • Acest program de screening trebuie inceput mai devreme daca in familia dumneavoastra au existat sau exista cazuri de cancer colorectal, polipi intestinali, hemoragii anale, sau boli inflamatorii intestinale cronice precum colita ulcerativa.

 6. Corect -
  Cancerul colorectal este usor de prevenit. Testele de screening si depistare precoce precum colonoscopia sunt extrem de precise si pot detecta polipi (mici formatiuni crescute pe peretele colonului), acesti polipi putand fi indepartati pe loc, chiar in timpul colonoscopiei.
   
  Depistarea timpurie si indepartarea polipilor colonici maligni opreste dezvoltarea cancerului colorectal, acesta neputand ajunge la stadii care sa puna in pericol viata pacientului.

 

Concluzie:
 
    Cancerul colorectal prezinta o situatie paradoxala: pe de o parte este o afectiune raspandita si totodata letala daca nu e depistata la timp, pe de alta parte este afectiunea maligna cea mai usor de prevenit.
 
    Daca cancerul colorectal este descoperit devreme (inainte ca pacientul sa resimta simptome), rata de vindecare este foarte mare, atingand 90% din cazuri. Daca insa cancerul este diagnosticat la un pacient care deja prezinta simptome, procentul de vindecare scade dramatic la doar 15% din pacienti.
 
    In toate cazurile de cancer cu localizare interna (plamân, ficat, prostata, sân, ovar, uter, etc), cancerul este deja prezent in momentul diagnosticarii. Din fericire, in cazul cancerului de colon sau rect exista o leziune precanceroasa numita polip care poate fi depistata si indepartata cu usurinta cu mult timp inainte ca aceasta sa devina maligna. Prin diagnosticarea si rezecarea polipilor colonici in timpul colonoscopiei, cancerul colorectal este oprit inainte sa apara. Aceasta este adevarata preventie impotriva cancerului!


 

 
    La Alexdor Medical intelegem importanta depistarii precoce a cancerului colorectal. Dispunem de sistem de endoscopie de ultima generatie Olympus Evis Exera II care ofera o claritate deosebita a imaginii si permite detectarea polipilor colonici de mici dimensiuni.
 
    Va invitam sa ne contactati in vederea programarii unui consult de rutina, chiar daca sanatatea dumneavoastra este buna, si cu atat mai mult daca prezentati unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

 • diaree cronica, constipatie cronica, sau alternanta diaree-constipatie;
 • urme de sange prezent in scaun (fie rosu deschis sau foarte inchis la culoare);
 • senzatia repetata ca dupa scaun intestinul nu se goleste complet;
 • senzatia frecventa de balonare si/sau crampe abdominale;
 • scaun care este mai subtire ca de obicei;
 • pierdere in greutate fara un motiv aparent;
 • senzatia persistenta de epuizare;
 • vomitat repetat.
 
sus         
Vă mulţumim că aţi ales Alexdor Medical
 
Copyright © 2008-2019 Alexdor Medical.              Informare GDPR