Pregatirea pentru ecografie abdominala generala - Pregatirea pentru endoscopie digestiva superioara - Pregatirea pentru colonoscopie
Colonoscopia previne cancerul de colon si rect
Pregatirea pentru investigatii medicale
Cazuri clinice cu exemple medicale relevante discutate
Alexdor Medical - Ecografie 4D Doppler color, Endoscopie digestiva superioara, Colonoscopie, Medicina muncii

Pregătirea pentru
 
Investigaţii Medicale


 

  Pregatirea pentru ecografie abdominala generala
 
 Pentru vizualizare optima in timpul
ecografiei abdominale, este necesara eliminarea prealabila a gazelor din abdomen, iar vezica urinara trebuie sa fie în repleție (plină). Din acest motiv:
 
- nu se consuma alimente cu 5-6 ore inainte de investigatie. De asemenea, nu se beau cafea sau ceaiuri care favorizeaza evacuarea bilei in duoden si impedica astfel vizualizarea ecografica a vezicii biliare;
 
- se bea o cantitate suficienta de apa plata (de regula 0,5 litri) pentru a umple vezica urinara;
 
- cu 2 ore inainte de ecografia abdominala, se administreaza 3 capsule Espumisan sau 2 comprimate Kebene cu o cana de apa.

 

  Pregatirea pentru endoscopie digestiva superioara
 
 Pentru reusita examinarii
endoscopice, segmentele tubului digestiv superior trebuie sa fie libere de resturi alimentare.
 
 Întrucat in cabinetul nostru de gastroenterologie, timpul rezervat interventiilor endoscopice este dimineata, pregatirea pacientului pentru endoscopie este simpla:
 
- ultima masa servita va fi o cina usoara la ora 19 in seara dinaintea endoscopiei;
 
- in dimineata din ziua endoscopiei nu se mananca nimic, de asemenea nu se consuma cafea sau alte lichide colorate;
 
- daca pacientul urmeaza medicatie dimineata (pentru afectiuni cardiace, diabet, etc), aceste medicamente vor fi luate cu apa plata cu cel putin doua ore inaintea endoscopiei.
 
 Daca pacientul doreste programare la alta ora decat dimineata, atunci nu va manca nimic cu 6 ore inainte de endoscopie fiind permis doar consumul de apa plata.

 

  Pregatirea pentru colonoscopie (endoscopie digestiva inferioara)
 
 Stabilirea diagnosticului corect prin
colonoscopie depinde de buna vizualizare a interiorului intestinului. Materiile incomplet eliminate din colon nu permit depistarea leziunilor, dupa cum se poate observa in imaginea urmatoare:
 

pregatire corespunzatoare intestin gros pentru colonoscopie
 
[ Pregatirea intestinului gros pentru colonoscopie ]

   Din acest motiv, colonul trebuie sa fie complet evacuat inaintea investigatiei folosind unul dintre procedeele de mai jos. Aceste procedee nu vor fi urmate de pacientii cu diabet insulino-dependent. Daca suferiti de diabet, va rugam sa ne contactati pentru a stabili telefonic detaliile pregatirii pentru colonoscopie.
 
 Pregătirea cu MoviPrep  Recomandam acest protocol de pregatire intrucat ofera o evacuare completa a colonului, este usor de administrat si permite consumul de alimente solide cu o zi inainte de colonoscopie.
 
Protocolul este descris in pagina pregatirea cu MoviPrep disponibila si in format PDF:  moviprep.pdf
 
 Pregătirea pentru pacienţii cu constipaţie severă  Recomandam acest protocol pacientilor care sufera de constipatie severa (un scaun la 3 zile sau mai rar) sau pacientilor care au efectuat anterior colonoscopie, iar pregatirea intestinului gros nu a fost corespunzatoare.
 
Protocolul este descris in pagina pregatirea pentru pacientii cu constipatie severa disponibila si in format PDF:  pregatire.pdf
 
 Pregătirea cu PicoPrep  Recomandam folosirea protocolului de pregatire cu PicoPrep doar daca la farmacie nu gasiti MoviPrep. Pregatirea cu PicoPrep permite o curatire foarte buna a colonului si este relativ usor de suportat de catre pacient.
 
Protocolul detaliat este pe pagina pregatirea cu Picoprep disponibila si in format PDF:  picoprep.pdf
 
 Pregătirea cu Fortrans  Recomandam folosirea protocolului de pregatire cu Fortrans in cazul in care la farmacie nu gasiti MoviPrep sau PicoPrep. Protocolul de pregatire cu Fortrans ofera o evacuare rapida a continutului intestinului gros, insa necesita consumul unei cantitati mai mari de lichid intr-un interval relativ scurt de timp.
 
Protocolul este prezentat in pagina pregatirea cu Fortrans disponibil si in format PDF:  fortrans.pdf


 
A preveni este mai uşor decât a trata
 

 Un control medical de rutina poate salva viata dumneavoastra sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afectiuni grave, atunci cand tratarea acesteia are sanse mari de reusita.
 
 Va invitam sa ne contactati in vederea programarii unui consult de rutina, chiar daca sanatatea dumneavoastra este buna, si cu atat mai mult daca prezentati unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

 • disconfort abdominal sau indigestie repetata;
   
 • diaree cronica, constipatie cronica, sau alternanta diaree-constipatie;
   
 • urme de sange prezent in scaun (fie rosu deschis sau foarte inchis la culoare);
   
 • senzatia frecventa de balonare si/sau crampe abdominale;
   
 • pierdere in greutate fara un motiv aparent;
   
 • vomitat repetat sau vomitat cu urme de sange prezente;
   
 • senzatia persistenta de epuizare.
sus      
Va multumim ca ati ales clinica Alexdor Medical pentru a avea grija de sanatatea dumneavoastra.
 
Copyright © 2008-2019 Alexdor Medical.              Informare GDPR