Hepatita cronica virala B sau C - Transmiterea, preventia si tratamentul hepatitei cronice virus B sau C
Colonoscopia previne cancerul de colon si rect
Pregatirea pentru investigatii medicale
Cazuri clinice cu exemple medicale relevante discutate
Alexdor Medical - Ecografie 4D Doppler color, Endoscopie digestiva superioara, Colonoscopie, Medicina muncii
 
 

Hepatita cronica virala
 
(Hepatita virus B / Hepatita virus C)


  Ce este hepatita cronica virala B sau C?
 
 Hepatita virala este o boala infectioasa caracterizata prin inflamatia ficatului urmare a prezentei unui virus hepatic in organism. Cel mai frecvent este vorba despre hepatita datorata virusurilor A, B sau C si, mai rar, co-infectie cu virus B si D.
 
 Numita si "boala mainilor murdare", hepatita virala A este adesea contractata in copilarie dar si mai tarziu in viata, astfel incat nu mai putin de 80% din populatia in varsta de peste 30 de ani prezinta anticorpi specifici. Hepatita A nu se cronicizeaza, nu necesita tratament specific si in marea majoritate a cazurilor evolueaza cu vindecare completa.
 
 Prin comparatie, hepatita B respectiv hepatita C constituie in prezent o problema majora de sanatate publica. Spre deosebire de hepatita A, hepatitele B si C se cronicizeaza frecvent, simptomele sunt mai severe, iar eradicarea virusului din organism mult mai dificila. In lipsa tratamentului adecvat, hepatitele cronice B sau C au consecinta distrugerea progresiva a tesutului hepatic cu aparitia cirozei, alte complicatii majore fiind insuficienta hepatica si cancerul hepatic.

  Care sunt simptomele hepatitei B sau C?
 
 Important: In Romania exista peste 2 milioane de persoane infectate cu virus hepatic B sau C. Mare parte din acestia insa nu prezinta nici un semn sau simptom al bolii, nu stiu ca sunt purtatori de virus hepatic, cu toate acestea ei pot transmite virusul B sau C persoanelor sanatoase.
 
 Atunci cand simptomele exista, acestea sunt in general nespecifice, adesea putand fi confundate cu cele cauzate de afectiuni mai usoare precum banala raceala. Nu se poate preciza tipul hepatitei virale doar prin cunoasterea simptomelor, ci trebuie efectuate teste de sange.
 
 In faza acuta (de inceput), hepatita virala poate prezenta simptome pseudo-virale precum: senzatia puternica de oboseala, febra, dureri in gat, dureri musculare sau articulare, lipsa poftei de mancare. In unele cazuri apare icterul adica ingalbenirea tegumentelor si sclerelor (albul ochilor) insotit de urina inchisa la culoare si scaune decolorate.
 
 Pe masura ce hepatita virala cronica evolueaza, ficatul isi mareste volumul (hepatomegalie), icterul apare mai des, pot aparea sangerari spontane. Treptat apare o stare generala de rau a organismului care se decompenseaza ca urmare a diminuarii functiei hepatice.

  Cum se diagnosticheaza hepatita B sau C?
 
 Medicul specialist poate suspecta prezenta infectiei cu virus hepatic B sau C atunci cand:

 
 Confirmarea diagnosticului de infectie cu virus B sau C se face pe baza dozarii sangvine, respectiv testarea prezentei Ag HBs (pentru virus B) si Ac anti VHC (pentru virus hepatic C).

  Cum se transmite hepatita cu virus B sau C?
 
 Hepatitele B si C se transmit atunci cand sangele unei persoane sanatoase vine in contact cu cel al unui purtator de virus. Iata cateva exemple:

 In comparatie cu virusul HIV, virusurile hepatice B si C sunt mult mai rezistente in afara organismului si totodata mult mai contagioase. De aceea trebuie evitata folosirea obiectelor (aparate de ras, forfecute, etc) apartinand altor persoane, chiar daca acestea nu au mai fost utilizate de mult timp.
 
 Hepatitele B si C nu se transmit prin alimente, apa, aer, tuse/stranut, imbratisari, prin folosirea tacamurilor sau a toaletelor publice. Hepatita virala se poate transmite prin sarut, daca mucoasa bucala este lezata in cazul ambelor parteneri.

  Cum prevenim si tratam hepatita B sau C?
 
 Hepatitele virale B si C se pot trata, insa eradicarea virusului din organism este deseori dificila si nu intotdeauna garantata, tratamentul si regimul asociat sunt de lunga durata, iar calitatea vietii pacientului este frecvent afectata.
 
 Iata de ce abordarea inteleapta a hepatitei B sau C este preventia activa prin evitarea cailor de transmitere enumerate mai sus, iar in cazul hepatitei B si prin vaccinare. In prezent nu exista vaccin impotriva hepatitei C.
 
 Diagnosticate in faza de inceput, hepatitele B si C raspund mult mai bine la tratament. Din nefericire, foarte putini pacienti beneficiaza de tratament in faza incipienta a hepatitei si asta deoarece in faza de inceput simptomele lipsesc adesea, iar pacientul nu constientizeaza prezenta bolii. Iata de ce este recomandata efectuarea anuala a unei
ecografii abdominale si a unui set complet de analize la medicul specialist gastroenterolog sau internist.
 
 Hepatitele B si C se trateaza prin administrarea de medicamente antivirale si prin adoptarea unui stil de viata sanogen care sa includa:

  • odihna;
  • managementul stresului;
  • evitarea alcoolului, grasimilor in exces si a altor toxice hepatice;
  • regim alimentar corespunzator.
 Tratamentul antiviral este gratuit si se obtine in baza unui dosar alcatuit de medicul gastroenterolog sau internist.

  Intrebari si raspunsuri despre hepatita B sau C
 
Î:  Ce trebuie sa fac daca am venit in contact cu virusul hepatic B sau C?
 
R:  Virusurile hepatice B si C sunt extrem de contagioase, iar complicatiile hepatitei virale cronice sunt severe, de aceea daca suspectati ca ati venit in contact cu virusul B sau C nu amanati vizita la medicul gastroenterolog sau internist. Pentru a infirma sau confirma infectia cu virus B sau C, in urma consultatiei de specialitate va vor fi recoltate probe de sange. Medicul va poate recomanda si efectuarea unei ecografii abdominale pentru a evalua starea ficatului.
 Pentru stabilirea diagnosticului trebuie tinut cont de "fereastra imunologica". Din momentul in care organismul vine in contact cu virusul hepatic B sau C pot trece 3 - 9 luni pana cand analizele de sange confirma prezenta in corp a virsusului. In tot acest timp, persoana in cauza este purtator de virus, are analize negative, insa poate transmite virusul catre o persoana sanatoasa.
 Datorita acestei ferestre imunologice, medicul specialist va recomanda repetarea analizelor de sange la anumite intervale de timp.
 
Î:  Cum procedez daca s-a confirmat diagnosticul de hepatita virala B sau C?
 
R: Desi hepatita virala este o afectiune cu complicatii severe, probabilitatea unei evolutii favorabile creste foarte mult daca pacientul urmeaza tratament antiviral, adopta un stil de viata sanogen si beneficiaza de monitorizarea periodica a starii de sanatate de catre medicul specialist.
 De aceea, daca se confirma diagnosticul de hepatita B sau C, trebuie sa intrati in evidenta unui medic specialist care va ajuta sa beneficiati gratuit de tratament antiviral si va monitorizeza constant starea de sanatate.
 Ficatul are o capacitate foarte mare de regenerare, atata vreme cat este ferit de actiunea constanta a diversilor factori agresivi. De aceea, pentru a spori sansele de vindecare in hepatita B sau C se recomanda renuntarea completa la alcool, odihna, controlul stresului, evitarea muncii in mediu toxic si o alimentatie corecta.
 
Î:  Ce tratament naturist sau terapie complementara asigura vindecarea de hepatita B sau C?
 
R: Hepatitele cronice B si C sunt boli care se pot trata. In prezent insa, singurul tratament care are efecte terapeutice dovedite prin studii de cercetare efectuate pe esantioane largi de populatie este terapia antivirala bazata pe interferon sau derivati.
 Tratamentele naturiste si terapiile complementare nu au formulari standardizate, iar pretinsele rezultate benefice sunt foarte rar trecute prin filtrul studiilor independente. In lipsa rigorii stiintifice, rezultatele acestor terapii trebuie privite cu scepticism.
 Problema principala care decurge din folosirea exclusiva a terapiilor neomologate este ca se pierde timp util. Prin neadministrarea la timp a tratamentului antiviral, hepatita cronica evolueaza spre forme avansate in care pot surveni complicatii grave si ireversibile precum ciroza si cancerul hepatic.
 Acestea fiind spuse, exista plante si derivati naturali care protejeaza ficatul si sprijina functia acestuia. Exista totodata tehnici complementare care asigura controlul stresului si confera o atitudine optimista practicantului. Toate aceste tratamente si metode complementare trebuie folosite cu informarea medicului specialist si trebuie privite ca adjuvante si nu inlocuitoare ale tratamentului antiviral.


 
A preveni este mai uşor decât a trata
 

 Un control medical de rutina poate salva viata dumneavoastra sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afectiuni grave, atunci cand tratarea acesteia are sanse mari de reusita.
 
 Dr Suciu Ioan Alexandru, doctor in stiinte medicale, va asteapta in cadrul cabinetului nostru de gastroenterologie. Dispunem de experienta necesara si de dotare moderna pentru a stabili un diagnostic corect, pentru a monitoriza starea de sanatate a pacientilor nostri si pentru a asigura conditii optime de tratament.
 
 Pentru asiguratii CNAS analizele medicale pentru depistarea virusurilor hepatice B si C, consultatiile de specialitate si tratamentul antiviral sunt gratuite!

sus      
 
Va multumim ca ati ales Alexdor Medical pentru a avea grija de sanatatea dumneavoastra.
 
Copyright © 2008-2019 Alexdor Medical.              Informare GDPR