Examen ECG cu interpretare | Electrocardiografie | Electrocardiograma | EKG cu interpretare
Colonoscopia previne cancerul de colon si rect
Pregatirea pentru investigatii medicale
Cazuri clinice cu exemple medicale relevante discutate
Alexdor Medical - Ecografie 4D Doppler color, Endoscopie digestiva superioara, Colonoscopie, Medicina muncii
 

Electrocardiograma
 
Examen ECG - Electrocardiografie


 

Electrocardiograma este o investigatie neinvaziva si nedureroasa care evalueaza activitatea electrica a muschiului inimii. Intrucat electrocardiograful este un dispozitiv portabil, examenul ECG poate fi efectuat atat in cadrul unui centru medical cat si la domiciliul pacientului fiind foarte util in evaluarea unor simptome sau pentru stabilirea unui diagnostic.

 

  Datorita simplitatii si a caracterului non-invaziv, electrocardiograma este adesea prima investigatie solicitata de medic pentru stabilirea unui diagnostic din sfera cardiologiei. Examenul ECG se efectueaza pentru evaluarea pacientilor care prezinta:
 
1.  simptome, precum durerea in piept, palpitatiile, suflul greu, stare de epuizare sau ameteala;
 
2. factori de risc, ca de exemplu fumatul, obezitatea, sedentarismul, varsta peste 50 de ani sau incarcatura genetica care predispune la afectiuni cardio-vasculare.

  Electrocardiograma este o investigatie sigura, nedureroasa si lipsita de riscuri. Electrozii electrocardiografului detecteaza impulsurile electrice produse in timpul activitatii miocardului, fara a produce la randul lor curent electric, astfel incat nu exista riscul electrocutarii. Nu este necesara pregatirea pacientului inaintea examenului ECG, dar este recomandat ca acesta sa informeze medicul despre tratamentul pe care il urmeaza intrucat unele medicamente pot influenta rezultatul investigatiei.

  In timpul examenului ECG, pacientul este intins pe o canapea, iar anumite zone de pe piept, maini si picioare sunt igienizate, se aplica gel apoi se pozitioneaza electrozii electrocardiografului. Inregistrarea activitatii electrice a cordului dureaza 1-2 minute, timp in care pacientul ramane relaxat si imobil, intrucat contractiile musculare pot afecta rezultatul inregistrarii. La final, rezultatul este interpretat pacientului care primeste totodata un exemplar tiparit al inregistrarii.

  Pornind de la premiza ca un diagnostic corect se stabileste si confirma adesea prin doua sau mai multe metode de investigatie diferite, rezultatul furnizat de examenul ECG este coroborat de catre medic cu informatiile oferite de consultatie, analize medicale sau ecografia de cord, dupa caz.

 

 
 
A preveni este mai uşor decât a trata
 

  Un control medical de rutina poate salva viata dumneavoastra sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afectiuni grave, atunci cand tratarea acesteia are sanse mari de reusita.
 
  Va invitam sa ne contactati in vederea programarii unui consult de rutina, chiar daca sanatatea dumneavoastra este buna, si cu atat mai mult daca prezentati unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

  • palpitatii, stari de angoasa;
  • suflu greu (dispnee);
  • durere persistenta in partea superioara a abdomenului sau in piept (angina);
  • senzatia persistenta de epuizare, ameteala sau episoade de lesin;
  • edeme, indeosebi la picioare si glezne;
  • tuse uscata, mai ales atunci cand sunteti in pozitie culcata.
sus      
 
Va multumim ca ati ales Alexdor Medical pentru a avea grija de sanatatea dumneavoastra.
 
Copyright © 2008-2019 Alexdor Medical.              Informare GDPR