Colonoscopie cu anestezie generala usoara, inregistrare si interpretare - Colonoscopie cu sedare in policlinica Titan, sector 3 Bucuresti - Endoscopie digestiva inferioara
Colonoscopia previne cancerul de colon si rect
Pregatirea pentru investigatii medicale
Cazuri clinice cu exemple medicale relevante discutate
Alexdor Medical - Ecografie 4D Doppler color, Endoscopie digestiva superioara, Colonoscopie, Medicina muncii

Colonoscopia
 
(Endoscopia digestivă inferioară)


 

  Ce este colonoscopia?
 
 Colonoscopia sau endoscopia digestiva inferioara este o investigatie video ce permite medicului să observe interiorul intestinului gros cu ajutorul unui instrument flexibil prevăzut cu o mică cameră video şi sursă de lumină numit colonoscop. Colonoscopia este de mare ajutor in descoperirea leziunilor la nivelul colonului, prelevarea de probe biologice (
recoltare biopsie) pentru analiza histopatologică şi permite identificarea şi extirparea polipilor colonici.

 

  Avantajele colonoscopiei
 
 Colonoscopia este un examen vizual extrem de precis care poate depista leziuni ale intestinului precum polipii (mici formatiuni tumorale crescute pe peretele colonului), de multe ori acesti polipi putand fi indepartati chiar in timpul colonoscopiei. Prin acest protocol de depistare timpurie si indepartare a
polipilor colonici poate fi prevenit cancerul colorectal, acesta neputand ajunge la stadii care sa puna in pericol viata pacientului.
 
 De asemenea, prin colonoscopie pot fi detectate si diagnosticate alte posibile leziuni la nivelul intestinului gros precum hemoragiile, inflamatiile, diverticulii sau ulceratiile, existand astfel posibilitatea ca medicatia si investigatiile ulterioare sa fie tintite pe diagnosticul descoperit.
 
 In comparatie cu alte investigatii ale colonului precum enema baritata, colonoscopia "virtuala" sau colonoscopia prin "capsula endoscopica", singura metoda care permite prelevarea de biopsii si interventii terapeutice precum rezectia polipilor este colonoscopia clasica.

 

  Cui îi este recomandată colonoscopia?
 
 In Romania, cancerul colorectal ocupa locul 3 la numarul de decese de cauza maligna, desi cancerul colorectal este de fapt una din putinele afectiuni neoplazice care poate fi descoperita timpuriu si implicit prevenita.
 
 Iata de ce, in scop profilactic, oricarei persoane trecute de 40 ani i se recomanda colonoscopia pentru screeningul cancerului colorectal chiar daca starea sa de sanatate este aparent buna.
 
 De asemenea, colonoscopia este recomandata persoanelor care:
 
- prezinta anemie, pierdere in greutate sau alte
simptome digestive fara o cauza aparenta;
 
- au antecedente in familie de polipi colonici sau cancer cu localizare digestiva;
 
- au testat pozitiv la prezenta sangelui in scaun (test Adler pozitiv);
 
- au suferit colecistectomie (operatie de indepartare a colecistului) cu mai mult de 5 ani in urma;
 
- sufera de boli inflamatorii intestinale (ex Boala Chron sau colita ulcero hemoragica);
 
- au fost diagnosticati in trecut cu polipi şi / sau cancer colorectal.

 

  În ce constă examenul colonoscopic cu anestezie generala usoara?
 
 Medicul introduce un tub lung si flexibil cu diametrul de 1 cm in rect in timp ce pacientul este in prealabil sedat si culcat pe partea stanga pe patul de investigatie. Colonoscopul este apoi ghidat in timp ce parcurge intreaga lungime a colonului, fiind vizualizate pe rand: zona anala, rectul, sigmoidul, colonul descendent, colonul transvers, colonul ascendent cecul, valva ileo-cecala si ultima ansa ileala.
 
 Sursa de lumina si camera video din capatul colonoscopului permit observarea in detaliu a interiorului intestinului, iar canalul de lucru permite introducerea de mici instrumente cu ajutorul carora se pot preleva biopsii sau se pot rezeca eventualii polipi depistati. Imaginile video sunt stocate astfel incat, la plecare pacientul primeste pe suport DVD inregistrarea examenului colonoscopic.
 
 Colonoscopia dureaza aproximativ 20-35 de minute si se face in regim ambulatoriu, pacientul putand pleca acasa in aceeasi zi.
 
 Este dureroasă endoscopia digestivă inferioară? Colonoscopia cu anestezie generala usoara efectuata in cabinetele Alexdor Medical este lipsita de disconfort atat datorita administrarii intravenoase a unui calmant si sedativ, cat si gratie progresului tehnologic - colonoscopul Olympus Optera fiind deosebit de flexibil si foarte subtire (diametru 0,9 cm).
 
 Reputatia colonoscopiei ca manevra medicala dureroasa se datoreaza balonarii induse in timpul investigatiei fara anestezie. Pentru manevrarea colonoscopului, cat si pentru buna vizualizare a interiorului intestinului, medicul gastroenterolog poate introduce aer in colon. La unii pacienti care efectueaza colonoscopie fara anestezie insuflarea de aer si senzatia de balonare excesiva asociata pot induce disconfort in timpul colonoscopiei.
 
  Din acest motiv, pentru a beneficia de puterea diagnostica a colonoscopiei in conditiile unei investigatii complet lipsite de disconfort, in cadrul Alexdor Medical procedura standard este reprezentata de colonoscopie cu anestezie generala usoara (sedare profunda) si doar la cererea pacientului efectuam colonoscopie fara anestezie.
 
 Orice jena sau teama care determina pacientul sa amane colonoscopia sunt periculoase intrucat se pierde oportunitatea de a depista o posibila afectiune intestinala in faza incipienta, atunci cand tratamentul si vindecarea acesteia au cele mai mari sanse de reusita.

 

  Pregătirea pentru colonoscopie
 
 Stabilirea diagnosticului corect prin
colonoscopie depinde de buna vizualizare a interiorului intestinului. Materiile incomplet eliminate din colon nu permit depistarea leziunilor, dupa cum se poate observa in imaginea urmatoare:
 

pregatire corespunzatoare intestin gros pentru colonoscopie
 
[ Pregatirea intestinului gros pentru colonoscopie ]

   Din acest motiv, colonul trebuie sa fie complet evacuat inaintea investigatiei folosind unul dintre procedeele de mai jos. Aceste procedee nu vor fi urmate de pacientii cu diabet insulino-dependent. Daca suferiti de diabet, va rugam sa ne contactati pentru a stabili telefonic detaliile pregatirii pentru colonoscopie.
 
 Pregătirea cu MoviPrep  Recomandam acest protocol de pregatire intrucat ofera o evacuare completa a colonului, este usor de administrat si permite consumul de alimente solide cu o zi inainte de colonoscopie.
 
Protocolul este descris in pagina pregatirea cu MoviPrep disponibila si in format PDF:  moviprep.pdf
 
 Pregătirea pentru pacienţii cu constipaţie  Recomandam acest protocol pacientilor care sufera de constipatie (un scaun la 3 zile sau mai rar) sau pacientilor care au efectuat anterior colonoscopie, iar pregatirea intestinului gros nu a fost corespunzatoare.
 
Protocolul este descris in pagina pregatirea pentru pacientii cu constipatie severa disponibila si in format PDF:  pregatire.pdf
 
 Pregătirea cu PicoPrep  Recomandam folosirea protocolului de pregatire cu PicoPrep daca la farmacie nu gasiti MoviPrep. Pregatirea cu PicoPrep permite o curatire foarte buna a colonului si este relativ usor de suportat de catre pacient.
 
Protocolul detaliat este pe pagina pregatirea cu Picoprep disponibila si in format PDF:  picoprep.pdf
 
 Pregătirea cu Fortrans  Recomandam folosirea protocolului de pregatire cu Fortrans in cazul in care la farmacie nu gasiti MoviPrep sau PicoPrep. Protocolul de pregatire cu Fortrans ofera o evacuare rapida a continutului intestinului gros, insa necesita consumul unei cantitati mai mari de lichid intr-un interval relativ scurt de timp.
 
Protocolul este prezentat in pagina pregatirea cu Fortrans disponibil si in format PDF:  fortrans.pdf


 
A preveni este mai uşor decât a trata
 

 Un control medical de rutină poate salva viaţa dumneavoastră sau a unei persoane dragi prin depistarea la timp a unei posibile afecţiuni grave, atunci când tratarea acesteia are şanse mari de reuşită.
 

 Vă invităm să ne contactaţi în vederea programării unui consult de rutină, chiar dacă sănătatea dumneavoastră este bună şi cu atât mai mult dacă prezentaţi unul sau mai multe dintre următoarele simptome (posibile manisfestări ale cancerului colorectal):

  • hemoroizi care nu cedează după tratament (pot fi hemoroizi falşi sau hemoroizi santinelă);
  • diaree cronică, constipaţie cronică, sau alternanţa diaree-constipaţie;
  • urme de sânge prezent în scaun (fie roşu deschis sau foarte închis la culoare);
  • senzaţia repetată că după scaun intestinul nu se goleşte complet;
  • senzaţia frecventă de balonare şi / sau crampe abdominale;
  • scaun care este mai subţire decât de obicei;
  • pierdere în greutate fără un motiv aparent;
  • senzaţia persistentă de epuizare;
  • vomitat repetat.
sus      
Va multumim ca ati ales clinica Alexdor Medical pentru a avea grija de sanatatea dumneavoastra.
 
Copyright © 2008-2019 Alexdor Medical.              Informare GDPR