1. Rinichi exclus chirurgical din cauza unei hidronefroze avansate, asimptomatice
Descriere: Persoană de sex masculin in varsta de 64 de ani se prezinta in repetate randuri la cabinetul de gastroenterologie Alexdor Medical, nu in calitate de pacient, ci ca insotitor al sotiei sale, aflate in monitorizare si tratament pentru recto colita ulcero-hemoragica. Dupa ce asista la explicatiile primite in cabinet de sotia sa privitoare la importanta efectuarii investigatiilor medicale imagistice in scop profilactic, domnul solicita efectuarea unei ecografii abdominale generale, desi afirma ca este sanatos si nu prezinta niciun disconfort sau vreun alt simptom perceptibil.
Examinarea ecografica a abdomenului pe un ecograf modern 4D Doppler color, evidentiaza o afectare severa a rinichiului stang, insotita de o forma mai putin avansata a aceleiasi boli la nivelul rinichiului drept. Diagnosticul stabilit ecografic este hidronefroza grad 4, iar pacientul este indrumat catre computer tomograf si consult de specialitate urologie si nefrologie.
Consultatiile si investigatiile medicale de specialitate efectuate ulterior confirma diagnosticul stabilit ecografic si releva pierderea in proportie de 85% a functiei rinichiului stang si de asemenea, pierderea in proportie de 10% a functiei rinichiului drept. Pentru a preveni aparitia necrozei si evolutia catre gangrena, medicul urolog recomanda extirparea chirurgicala a rinichiului stang.
Întrucat se stie sanatos si nu percepe niciun disconfort, pacientul solicita o a doua si apoi a treia opinie medicala in doua centre universitare diferite. In ambele cazuri, se confirma atat diagnosticul stabilit ecografic, cat si necesitatea excluderii chirurgicale a rinichiului.
Discuţie: Hidronefroza este o afectiune caracterizata prin afectarea (distrugerea) tesutului renal ca urmare a presiunii crescute din rinichi. Hidronefroza este cauzata in timp de urina care stagneaza in interiorul rinichiului fie din cauza unei obstructii (calculi, tumora, etc), fie din cauza refuzului persoanei de a urina la timp (retentia intentionata a urinei).
Desi hidronefroza este frecvent insotita de durere, exista numeroase cazuri complet asimptomatice. Formele avansate de hidronefroza duc la distrugerea masiva a tesutului renal cu posibilitatea evolutiei spre gangrena si diseminarea bacteriilor anaerobe in abdomen.
În cazul pacientului asimptomatic din acest exemplu clinic, efectuarea ecografiei abdominale a permis stabilirea diagnosticului corect in timp util pentru a salva rinichiul drept si pentru a preveni gangrenarea rinichiului stang. Daca ecografia ar fi fost efectuata cu cativa ani mai devreme, hidronefroza ar fi fost descoperita intr-o faza incipienta, care nu ar fi impus extirparea rinichiului stang.
Concluzie: Acest caz clinic demonstreaza inca o data cat de inselatoare este starea de sanatate aparenta. Recomandam efectuarea anuala dupa varsta de 30 de ani a ecografiei abdominale generale pentru vizualizarea organelor din abdomen si pentru depistarea in faza timpurie a afectiunilor cu localizare intra-abdominala.
sus
2. Cancer de colon asimptomatic
Descriere: Pacientă in varsta de 47 de ani, fara diagnostice medicale cunoscute si lipsita de orice simptom sufera un episod de pierdere temporara a constientei in timp ce mergea pe strada. Analizele medicale recomandate de medicul de familie evidentiaza prezenta unei anemii severe, care explica pierderea constientei. Pacienta este trimisa initial la consult ginecologic unde nu se diagnosticheaza nicio afectiune, apoi i se recomanda consult de gastroenterologie.
Pacienta efectueaza endoscopia digestiva superioara si colonoscopia totala pentru a depista sursa hemoragiei oculte. Examenul endoscopic superior nu evidentiaza nicio leziune, insa in timpul colonoscopiei se diagnosticheaza o tumora de colon transvers, confirmata ulterior prin examen histopatologic si computer tomograf. Pacientei ii sunt recomandate consultul de specialitate chirurgical si oncologic.
Discuţie: Cancerul de colon sau rect (cancerul colorectal) provine dintr-o leziune benigna (polip intestinal), care la randul ei a fost generata de o singura celula care a proliferat anarhic. Din acest motiv, cancerul de intestin este o afectiune care evolueaza multi ani de zile in absenta oricarui simptom. Atunci cand pacientul acuza simtome, cancerul a ajuns deja intr-o forma suficient de evoluata pentru a determina perturbarea tranzitului intestinal, durere in abdomen, sangerare in scaun, etc.
Pacienta din acest caz clinic nu avea niciun disconfort sau alt simptom perceptibil. Starea de sanatate era insa doar aparenta, intrucat pacienta prezenta sangerari in scaun, care nu erau vizibile cu ochiul liber. Aceste sangerari oculte au cauzat in timp o anemie severa. In absenta episodului de pierdere a constientei, cancerul de colon transvers ar fi fost diagnosticat mult mai tarziu.
De remarcat faptul ca dupa ce se stabileste diagnosticul de anemie, pasul urmator este reprezentat obligatoriu de identificarea cauzei anemiei si nu de administrare pe termen lung de tratament cu ion feric. Medicul de familie al pacientei a procedat corect recomandandu-i acesteia consult de specialitate ginecologic si gastroenterologic.
Concluzie: Starea de sanatate aparenta poate sa ascunda o afectiune grava care evolueaza subclinic (asimptomatic). Din acest motiv, se recomanda dupa varsta de 50 de ani, efectuarea unei endoscopii digestive superioare si a unei colonoscopii, pentru depistarea unor posibile afectiuni digestive in etapa preclinica, atunci cand interventiile medicale au cea mai mare rata de succes.
Retinem totodata faptul ca trebuie identificata cauza reala a unei anemii pana sa instituim tratamentul pe termen lung al acesteia.
sus