Cum prevenim hemoroizii?
Prevenirea apariţiei şi evoluţiei bolii hemoroidale constă în evitarea pe termen lung a factorilor de risc implicaţi (vezi mai sus).
Fermitatea sau elasticitatea pereţilor venoşi ţine printre altele de fibrele de colagen din structura acestora şi este în mare parte determinată genetic. Însă, prin stilul nostru de viaţa putem menţine sau degrada elasticitatea acestor structuri. Fumatul, spre exemplu, este un factor de risc în apariţia şi evoluţia bolii hemoroidale atât prin inflamaţia sistemica indusa, cât şi prin generarea de radicali liberi şi specii de oxigen reactive, care consumă antioxidanţii endogeni. Una dintre substanţele antioxidante consumate este acidul ascorbic (vitamina C), care are totodată şi rol de bio catalizator în sinteza de colagen, principala proteină structurală prezentă inclusiv în peretele vaselor de sânge.
Prevenirea presiunii crescute la nivelul vaselor de sânge din canalul anal se poate face prin rezoluţia patologiilor asociate care pot determina aceasta presiune elevată, respectiv constipaţia, obezitatea, meteorismul abdominal, boala hepatică avansată, tumorile de intestin, etc.
Iată câteva măsuri de prevenţie care dau rezultate mai ales când sunt aplicate pe termen lung:
1. Menţineţi greutatea corectă a corpului. Evitaţi fumatul, limitaţi consumul de băuturi alcoolice şi condimente.
2. Evitaţi constipaţia prin consum de alimente bogate în fibre vegetale, hidratare corectă, mişcare, evitarea statului în sezut timp îndelungat, defecare din poziţie fiziologică ("pe vine") şi cât mai curând după apariţia senzaţiei de a merge la toaletă.
3. Mentineţi igiena locală corectă şi efectuaţi periodic băi de şezut cu apă călduţă sau infuzie de muşeţel.
Însă, anumiţi factori de risc precum moştenirea genetică şi vârsta nu sunt modificabili şi ca urmare nu pot fi preveniţi. De aceea, pentru a evita falsul confort dat de starea de sănătate aparentă se recomandă prevenţia activă. Această noţiune porneşte de la faptul că boli digestive incurabile precum cancerul de colon sau rect necesită foarte mulţi ani de la prima inflamaţie până la debutul malignităţii. Sănătatea aparentă se referă la intervalul de timp în care pacientul nu simte niciun disconfort (simptom), deşi boala este prezentă, dar evoluează silenţios, subclinic. Prevenţia activă se referă la efectuarea unor investigaţii precum colonoscopia în scop profilactic, pentru a depista afecţiuni în faza precoce, atunci când acestea pot fi tratate eficient, prevenind evoluţia lor către forme incurabile.